Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

imputare - retinere din salariu ?

Buna ziua !

Va rog mult sa imi spuneti:
- daca 2 salariati au bunuri in gestiune comuna,
iar unul din ei a sesizat lipsa unui bun,
directorul institutiei vrea sa faca
disciplinara pentru amandoi,

1. - ca masuri /sanctiuni
li se poate imputa cval bunului
si li se poate retine din salarii,
fara o hotarare judecatoreasca ?
2. - li se pot da si 10% din salariu ?

4 raspunsuri


la 10 Dec. 2015
O gestiune nu trebuie sa fie cu doi gestionari pentru a nu trage la raspundere ambele persoane. Daca aveti doi gestionari, unul va conduce activitatea de gestiune iar celalalt va fi subordonat. In cazul semnalarii lipsurilor cel care le semnaleaza, trebuie considerat de buna credinta, institutia fiind obligata la desfasurarea unei anchete pentru plasarea responsabilitatii. Daca lipsa nu poate fi atribuita unuia dintre gestionari se va proceda la sanctionarea acestora. Imputarea se poate face doar dupa efectuarea procedurilor, a anchetei, care poate fi interna sau de catre organele legale si stabilirea vinei angajatilor. Pentru salariatii care au gestiune se constituie un fond de garantii care ar trebui sa amortizeze o parte din pagube.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 10 Dec. 2015
Va rog frumos sa imi spuneti: - cand se face o ancheta interna si - cand se face o ancheta de catre Parchet sau IPJ ? Celor 2 gestionari nu li s-a oprit garantie. Va rog frumos sa imi spuneti exista un plafon maxim al fondului de garantie ? Directorul insista sa le aplice celor 2 gestionari o sanctiune mai grava, 10% din salariu. Se poate asa ceva ? cand prima sanctiune in Codul muncii este avertismentul scris ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 10 Dec. 2015
Ancheta interna se face de catre o comisie, pentru atribuirea vinei persoanei responsabile, iar ancheta externa se face in urma unei sesizari sau plangeri pentru furt. Gestionarilor numiti in functie trebuie sa li se retina sau sa depuna o garantie conform Legii 22/1969 actualizata, intre 1-3 salarii, prin contract scris. Aplicarea sanctiunilor trebuie facuta gradual conform prevederilor Codului muncii, dar lipsa din gestiune trebuie recuperata.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 12 Dec. 2015
Va multumesc foarte mult pentru sfaturi ! Un weekend placut !
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x