Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

spete la evaluarea intreprinderii

Buna seara,

Imi cer scuze ca insist pe aceste probleme,insa am fost pusa in fata faptului implinit si nu am stiu cum sa le abordez.O sa va prezint doua spete de la evaluarea intreprinderii:
1. O întreprindere plăteşte în anul curent dividende în sumă de 2 lei pe acţiune, în condiţiile în care valoarea nominală a unei acţiuni este de 25 lei. Rentabilitatea financiară realizată de întreprindere este de 20%, iar cota distribuită din profitul net pentru dividende este de 45%. Rata costului capitalului propriu este de 30%. Să se determine valoarea bursieră a întreprinderii, ştiind că numărul total al acţiunilor în circulaţie este 1.000.

2. Valoarea de înlocuire a unei hale industriale, fără dotări, este de 100 lei/mp. Se doreşte stabilirea valorii unei hale similare, ştiind că:
- hala dispune de instalaţie sanitară, costul estimat cu realizarea acesteia fiind de 15 lei/mp;
- hala dispune de instalaţie electrică, al cărei cost estimat de realizare este de 7 lei/mp;
- durata de viaţă a halei este de 20 de ani;
- durata de viaţă consumată 5 ani;
- suprafata halei este de 800 mp.

Va rog frumos sa ma ajutati putin si sa imi spuneti de unde sa pornesc si ce anume sa folosesc pentru rezolvarea acestora.Cred ca la prima problema pot folosi PER dar cum sa incep rezolvarea?
Multumesc anticipat!



3 raspunsuri


la 20 Nov. 2014
Pentru stabilirea valorii unei societati aveti valoarea nominala a actiunilor si numarul actiunilor (25x1000=25000). Rentabilitatea reprezinta castigul produs de capital, deci 20% din 25000, urmand ca alocare in dividende sa fie de 45%, iar restul fiind reinvestit, adica adaugat la valoarea de piata a actiunilor. Pentru hala se face calculul dotarilor pe mp prin insumare, aplicandu-se pentru suprafata halei de 800 mp, urmand sa scadem uzura cu un sfert din valoare.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 23 Nov. 2014
Va multumesc din suflet pentru tot,mi-am fost de mare ajutor raspunsurile dumneavoastra si sprijinul acordat,dar mai am o nelamurire:la prima problema sa inteleg ca la valoarea nominala a actiunii adaug valoarea ramasa din rentabilitatea produsa de capital,dupa ce scad valoarea dividendelor distribuite,si aflu valoarea bursiera a societatii? Inca o data mii de multumiri!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 23 Nov. 2014
da
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x