Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Dispozitii de plata - procurare, completare, raspundere, ...

Buna seara !
Va rog sa imi spuneti:
1. - de unde se procurau in perioada anilor 2002-2009
Dispozitiile de plata pentru institutiile publice ?
2. - care este ordinea in care sunt semnate Dispozitiile de plata ?
Casiera - completeaza Dispozitiile de plata si apoi se pun vizele: CFP, Bun de plata si semnatura contabilului sef ? - aceasta este ordinea corecta ?
Ce lege prevede aceasta ordine ?
3. - daca Dispozitiile de plata nu sunt completate pe verso cu
datele beneficiarului platii ( = cu datele de identificare din buletinul de identitate ale acestuia),
plata este legala ?
4. - cine raspunde - pentru cazul aratat la pct.3 ?

Va multumesc anticipat !

8 raspunsuri


la 21 Oct. 2014
Dispozitiile de plata sunt formulare fara regim special care puteau si pot fi achizitionate de la orice librarie, nefiind utilizat un formular diferit pentru institutiile publice fata de societatile comerciale. Ordinea completarii dispoazitiei de plata este in functie de complezitatea organigramei societatii, cel care emite documentul este casierul care are de efectuat o plata numerar catre o persoana fizica cu statutul de salariat, urmeaza viza persoanei care are atributii de control urmand ca in baza acestora sa se dispuna eliberarea numerarului. Semnarea de catre contabilul sef in calitate de reprezentant imputernicit al societatii poate avea loc dupa efectuarea platii, pentru inregistrarea in registrul de casa. Nu exista o lege care sa specifice clar aceasta ordine dar exista precizari in Legea contabilitatii si Normele de aplicare despre responsabilitatile celor care ocupa functiile respective. Necompletarea fiecarei rubrici a formularului poate duce din punct de vedere juridic la nulitatea relativa sau absoluta a actului. In cazul in care sunt completate datele partilor, data, suma si motivul pentru care este facuta plata, avand si viza cfp si a contabilului sef pe verso este suficient sa aveti semnatura beneficiarului si a casierului, necompletarea seriei si numarului ci, fiind vorba despre un angajat cu contract de munca, ce are datele inscrise pe contractul incheiat cu societatea nu poate anula din punct de vedere legal plata. Pentru neglijenta se poate face o nota prin care se sanctioneaza toate persoanele care au semnat si avizat un document necompletat corespunzator.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 21 Oct. 2014
- plata prin numerar s-a facut catre o persoana fizica, care nu are statutul de salariat, ci un vanzator de bunuri ( picturi ) - intre institutia publica si vanzator a fost incheiat un Contract de vanzare-cumparare. - in acel Contract sunt si datele vanzatorului. - pe Dispozitia de plata, inafara de salariatul care pune viza CFP, mai este si salariatul care pune Viza de legalitate. 1. - cand trebuie sa se puna aceasta viza de legalitate ? Inainte sau dupa plata ? Inainte sau dupa viza CFP ? 2. - problema este ca pe o dispozitie de plata sunt vizele de legalitate, de CFP si semnatura contabilului, dar pe verso, nu sunt trecute si datele de identificare ale vanzatorului ( datele din buletinul de identitate ), ci doar semnatura casierului, iar vanzatorul a spus ca semnatura care apare pe act nu este semnatura lui. Acum casierul a spus ca nu-l cunoste pe vanzator si ca plata s-a facut asa, fara a vedea BI /CI a vanzatorului si fara completarea de catre casier a datelor vanzatorului. Este legala plata facuta ? Exista o singura persoana raspunzatoare ? Cine este persoana raspunzatoare ? Casierul care nu a completat Dispozitia de plata, sau persoanele care au verificat si au pus vizele ( de legalitate si CFP ) ? Contabilul va raspunde si el ? Sau este cel care are cea mai mare raspundere ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 21 Oct. 2014
Plata cu numerar de catre institutiile publice este interzisa, in trecut aceasta fiind valabila doar in cazul platii salariilor sau a deplasarilor. Cei doi care au vizat tranzactia trebuiau sa se sesizeze ca plata nu este legala, iar declaratia vanzatorului ca nu este semnatura lui, precum si faptul ca plata este pusa sub semnul intrebarii tinand cont si de declaratia casierului care afirma ca vanzatorul nu a fost prezent, aceasta ducand la acuzatii pentru casieer de delapidare, fals si uz de fals iar pentru cei care au dat viza de complicitate. Plata nu poate fi considerata legala pentru ca nu indeplineste conditia prezentei ambelor parti, vanzatorul nefiind prezent , fapt ce reiese din cele doua declaratii. Contabilul este si el raspunzator pentru ca nu a sesizat faptul ca plata este prin casierie, urmand sa verifice si semnaturile de pe contract si dispozitia de plata, el urmand sa poarte raspunderea pentru neglijenta in serviciu.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 21 Oct. 2014
Buna sera ! In perioada 2003-2007, institutia publica a facut intotdeauna asemenea plati. Se faceau foarte multe achizitii de bunuri culturale, iar vanzatorii erau platiti doar pe Dispozitii de plata. De ce nu erau legale ? Va rog foarte mult sa imi spuneti ce articol de lege interzice plata cu numerar ? Casiera a mai spus ca unele Dispozitii de plata nu le mai completa si cu datele de identitate de pe BI /CI ale vanzatorilor, pt. ca ii cunostea. Este legal sa se faca plati daca exista asemenea omisiuni ? Nu cumva este si o problema de identificare sau de certificare a beneficiarului platii ? Cum ar fi trebuit sa se faca plata catre vanzatorii de bunuri culturale ? Ce act de plata trebuia sa se foloseasca pt. ca plata sa fi fost legala ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 22 Oct. 2014
Baza legala pentru platile institutiilor publice este Ordinul 1235/2003 si Art. 5 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2002:(1) Institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, efectueaza operatiunile de incasari si plati prin unitatile trezoreriei statului in a caror raza sunt inregistrate fiscal, cu exceptia institutiilor publice ai caror conducatori au calitatea de ordonatori principali si secundari de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale si institutiilor publice autonome cu sediul in municipiul Bucuresti, precum si a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, care efectueaza operatiunile de incasari si plati prin Trezoreria Municipiului Bucuresti. Norme metodologice: 5.1.1. Pot efectua operatiuni de incasari si plati prin conturi deschise la unitatile trezoreriei statului numai institutiile publice cu personalitate juridica, ai caror conducatori indeplinesc calitatea de ordonatori de credite, in conditiile Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile ulterioare, ale Legii nr. 189/1998 privind finantele publice locale, cu modificarile ulterioare, si, respectiv, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 45/2003 privind finantele publice locale*). Art. 4 Din conturile de cheltuieli si disponibilitati ale institutiilor publice se pot elibera sume pentru efectuarea de plati in numerar numai pentru cheltuieli de personal sau alte cheltuieli care nu se justifica a fi efectuate prin virament. Norme - 5.4.1. Institutiile publice pot ridica sume in numerar din conturile de cheltuieli si de disponibilitati numai pentru cheltuieli de personal sau pentru alte drepturi cuvenite unor persoane fizice (social, burse, ajutoare) care nu au conturi deschise in banca. In situatii deosebite, institutiile publice pot efectua plati in numerar cu aprobarea ordonatorilor de credite aferente bunurilor achizitionate cu respectarea prevederilor legale privind achizitiile publice. Aceste plati pot fi efectuate numai pe baza de facturi, chitante fiscale sau documente justificative prevazute de lege. Tinand cont de cele prezentate mai sus casiera trebuia sa efectueze plata numerar catre vanzator conform dispozitiei de plata care trebuia sa contina si semnatura acestuia. Daca vanzatorul nu recunoaste semnatura iar casiera declara ca plata a fost facuta in absenta acestuia atunci se pune intrebarea catre cine s-a facut plata si daca aceasta este corecta, Fiind vorba despre o investitie trebuia aprobarea ordonatorului de credite in baza ofertei si a contractului de vanzare-cumparare, plata putand fi facuta prin virament bancar. In situatia creata casiera nu trebuia sa plateasca decat persoanei cu care este incheiat contractul in baza actului de identitate si a semnaturii.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 22 Oct. 2014
Casiera a dat banii altei persoane decat beneficiarul. In cele din urma, beneficiarul- vanzator a recunoscut ca a primit banii. Problema este ca plata nu s-a facut direct vanzatorului. Si pt. acest lucru, odata ce nu exista vreo Procura notariala, se poate spune ca o asemenea plata este neacoperita si nelegala ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 22 Oct. 2014
Este interpretabil. Cert este ca beneficiarul trebuia sa fie de fata.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 22 Oct. 2014
Mii de multumiri pentru ajutor ! O zi frumoasa va doresc si multa sanatate !
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x