Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Completare registrul de incasari si plati

Buna ziua,
O persoana fizica autorizata neplatitoare de tva cum completeaza in registrul de incasari si plati achizitia de combustibil - deducere 50%?
De exemplu, are un bon in valoare de 100 lei + tva = 124 lei, din care va deduce 50%, adica va avea cheltuiala deductibila 62 lei.
In registrul de incasari si plati, la rubrica de plati va trece 62 de lei (cat este cheltuiala deductibila) sau 124 de lei (cat este valoarea bonului) si va tine cont la incheierea anului sa treaca pe cheltuiala nedeductibila suma de 62 de lei.
Multumesc

4 raspunsuri


la 17 Nov. 2014
Registrul de incasari si plati secompleteaza cu valorile incasate si valorile platite in baza facturilor si bonurilor de casa completate conform prevederilor legale. Deductibilitatea cheltuielilor se calculeaza la sfarsitul perioadei in vederea impozitarii.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 24 Nov. 2014
Registrul de incasari si plati se completeaza cu platile efectuate in scopul realizatii venitului. Cf. Art. 48 CF, "Venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile (a se vedea platile) efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, (...)" . Din punctul meu de vedere, vorbind despre contabilitate in partida simpla (contabilitate de casa pt. cei care stiu despre ce este vorba) si atat timp cat 50% din cheltuiala are de la inceput caracter nedeductibil, definitiv si indubitabil, nu vad de ce s-ar incarca rulajele din Reg. de incasari si plati cu respectivele sume. Inca o data, sa tinem cont de forma de organizare a contabilitatii activitatii. Si inca un argument: daca ar fi sa comparam situatia cu cea a contabilitatii in partida dubla, acest tip de operatiune se inregistreaza pe analitice separate, deci pozitii separate in Reg. Jurnal. Asadar, respectiva operatiune ar trebui inregistrata, in Reg. de incasari si plati, pe doua randuri separate, respectiv deductibila (50%) si nedeductibila (50%). Al doilea rand nu-si gaseste rostul din punctul meu de vedere.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 24 Nov. 2014
Apreciez faptul ca sunteti perseverent in opinia dvs., dar avand in vedere meseria in care lucram, cred ca ar fi benefic sa venim si cu argumente de natura legislativa. De ex., in Norma metodologică privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal din 08.07.2004 gasim: "47. Pentru cheltuielile deductibile plafonat, înainte de înregistrarea totalului din Fişa pentru operaţiuni diverse se va calcula cota care este deductibilă şi numai aceasta se va înregistra în Jurnalul privind operaţiuni diverse pentru cheltuieli." Asadar, pt. exactitate, persoana care a adresat intrebarea ar trebui sa tina si aceste fise a operatiunilor diverse, impreuna cu Jurnalul aferent, iar mai departe, raspunsul este in paragraful citat anterior.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 24 Nov. 2014
Multumesc frumos.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x