Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Cum va proceda contabilitatea pentru recuperare diferente de salariu ?

Cum va proceda contabilitatea
pentru recuperare diferente de salariu ?

La data de 27.02.2013, Tribunalul a dat castig de cauza
unui salariat care a facut Contestatie la Decizia de angajare
in ce priveste stabilirea unui cuantum mai mic al salariului.
Astfel, instanta a obligat angajatorul
sa plateasca contestatorului diferenţele de salariu.

La data de 24.09.2013, Curtea de Apel,
a dat castig de cauza angajatorului, care facuse recurs.
Astfel, instanta a admis recursul angajatorului si decis ca:
modifica in totalitate sentinţa si in rejudecare : Respinge acţiunea ca nefondata. Irevocabila.

Am inteles ca,
prin hotararea Curtii cele 2 parti au fost puse in situatia anterioara.
Insa, angajatorul executase hotararea primei instante,
dar odata cu recursul nu a cerut si intoarcerea executarii !

Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti:
- ce inseamna acest lucru ?
- angajatorul va trebui sa faca o Cerere de intoarcere a executarii silite
sau poate sa ceara la un Birou executor judecatoresc
punerea in executare a hotararii de recurs ?
- Cererea de intoarcere a executarii silite o va adresa
Tribunalului ? sau Curtii de Apel ?
- de la care hotarare ( fond sau recurs ? ) curge Termenul
de depunere a Cererii de intoarcere a executarii silite ?
- care este Termenul in care angajatorul
trebuia sa faca /sa depuna Cererea de intoarcere a executarii silite ?

8 raspunsuri


la 27 Mai. 2015
Inprimul rand, este o eroare faptul ca s-a dispus plata inaintea rezultatului recursului. Daca s-a procedat la plata in urma unei executari silite, trebuie sa recupereze suma de la executor. Daca plata s-a facut direct catre persoana, atunci trebuie inaintata procedura de executare pentru primirea de foloase necuvenite. Termenul legal este de 30 de zile de la primirea hotararii.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 27 Mai. 2015
Conform Art. 274 din Codul Muncii : - Hotărârile pronunţate în fond sunt definitive şi executorii de drept. Odata ce salariatul a facut o Cerere scrisa si a solicitat angajatorului sa execute hotararea primei instante, adica sa-i acorde diferentele de salariu, refuzul constituie infractiune, intrucat: Conform art. 277 din Codul muncii: - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda. Or, si in hotararea de fond /a Tribunalului, se scrie ca: - hotararea este definitivă şi executorie de drept. Asa ca, nu putea fi vorba despre vreun refuz de punere in executare /de plata. Plata s-a facut direct catre salariat. In situatia de fata, se mai poate spune ca: trebuie inaintata procedura de executare pentru primirea de foloase necuvenite ? Un coleg imi spunea ca angajatorul trebuie sa faca o Cerere de intoarcere a executarii la Tribunal si ca Termenul de formulare /depunere este de 3 ani si curge de la data ramanerii definitive a hotararii date in recurs. Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti daca in cazul de fata se poate proceda dupa cum am aratat sau gresesc ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 28 Mai. 2015
Interpretarea stricta a art. din codul muncii nu este suficienta. Acordarea platii in conditia in care nu recunosti decizia de fond si faci recurs nu are sens. Situatia prezentata era corecta daca pe fond ramanea definitiva si irevocabila. In plus mai sunt si alte acte normative care reglementeaza plata drepturilor salariale obtinute in instanta pentru sectorul bugetar ca celebra ordonanta din perioada boc cu 25% pe an... Ca solutie nu este decat cererea de executare.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 28 Mai. 2015
Asa s-a procedat. Directorul institutiei, temandu-se de prevederile legale penale, a dispus acordarea platii, insa a dispus si sa se faca recurs, pentru ca a considerat ca este obligat sa urmeze toate caile de atac prevazute de lege. A mai considerat ca, daca i se va da castig de cauza si se va anula prima hotarare castigata de salariat, atunci va putea cere banii inapoi salariatului. In cazul de fata nu este vorba despre cei 25%...., ci salariatul a facut contestatie la Decizia de angajare fiindca a considerat ca i s-a acordat un salariu mai mic decat i s-ar fi cuvenit. Va rog frumos sa imi mai spuneti care ar fi motivul pentru care, pentru recuperarea banilor de la salariat, trebuie sa se aleaga Cererea de executare la un BEJ, in loc de o Cerere de intoarcere a executarii, la instanta de fond ? Se considera ca prin hotararea de recurs, in mod indirect, odata cu desfiintarea primei hotarari, adica odata cu modificarea in totalitate a sentinţei, rejudecarea si respingerea acţiunii salariatului, in mod tacit se intelege ca nu se mai cere intoarcerea executarii ? Si ca salariatul a primit o suma de bani mai mare decat salariul acordat de angajator si recunoscut de instanta de recurs ? Procedura de executare pentru primirea de foloase necuvenite se va face cf. Codului nou, pentru ca se cere executarea acum, sau se va face cf. Codului vechi pentru ca salariul i s-a acordat inainte de 15.11.2012 sau de la data ramanerii definitive a hotararii de recurs /24.09.2013 ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 28 Mai. 2015
Cererea de intoarcere a executarii nu pare a fi fondata in acest caz pentru faptul ca s-a castigat recursul si aveti hotararea definitiva si irevocabila. Faptul ca s-a achitat suma fara a se incheia procedura legala este de competenta si raspunderea reprezentantului legal, problema este ca fara o executare prin instanta nu aveti posibilitatea recuperarii banilor. Procedura care trebuie urmata este conform legislatiei in vigoare.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 28 Mai. 2015
Va rog foarte mult sa imi mai spuneti daca pentru recuperarea sumei de bani platita angajatului 1. - trebuie facuta o Cerere catre instanta, pentru executarea hotararii de Recurs castigata de angajator, adica daca va mai fi un proces care se va judeca ? - la care instanta se va depune Cererea ( la Tribunal sau la Curtea de Apel ) ? - Cererea va trebui taxata ? sau 2. - pur si simplu trebuie mers doar la un executor judecatoresc ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 28 Mai. 2015
Prin recurs s-a revenit la situatia initiala, deci nu se poate executa sau recupera ceva ce nu trebuia dat. Singura varianta este executarea prin persoana autorizata, pentru primirea de foloase necuvenite.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 01 Iun. 2015
Va rog sa imi spuneti daca ar trebui ca angajatorul sa se adreseze angajatului, printr-o Notificare, si sa-i aduca la cunostinta faptul ca, daca nu restituie de bunavoie sumele primite, se face vinovat de primirea de foloase necuvenite ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x