Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Contributii sociale PFA

Buna ziua. In perioada 2007-2012 am lucrat cu contract individual de munca in Spania, in acelasi timp fiind autorizat ca PFA in Romania in alt domeniu de activitate. Pentru activitatea salariala din Spania am platit acolo toate impozitele si contributiile inclusiv cele pentru pensie. Pentru activitatea din Romania ca PFA am platit in Romania impozit si asigurari de sanatate fara a plati si asigurari sociale pentru pensie. Va rog sa-mi spuneti daca am procedat corect. Stiu ca perioadele in care s-au platit contributii sociale in alte tari constituie stagiu de cotizare si conform regulamentelor europene o persoana trebuie sa fie asigurata intr-un sigur stat pentru a se evita plata a doua contributii sau pentru pentru a primi doua prestatii pentru aceeasi perioada. Va rog sa-mi spuneti daca rationamentul meu este bun si care este temeiul legal pentru a nu mai plati asigurari sociale -pensii- pentru PFA si cu ce documente dovedesc .Va multumesc.

2 raspunsuri


la 11 Feb. 2013
Avand in vedere prevederile art. 3 din HG 257/2011 Norme privind legea sistemului public de pensii 2011 are calitatea de asigurat, persoana fizica pentru care angajatorul este obligat sa retina si sa plateasca contributia individuala de asigurari sociale, precum si persoana fizica ce achita, in nume propriu, contributia de asigurari sociale, conform prezentei legi. Stagiul de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii. Avand in vedere cele mentionate mai sus, deoarece ati avut calitatea de salariat si ati platit contributiile in Spania, sunteti asigurat in acea tara la sistemul asigurarilor sociale. Conform ART. 19 din HG 257/2011 constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, în conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte. La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 17 Feb. 2013
Va multumesc pentru raspuns. Totusi mai intreb daca platesc sau nu, in Romania, cotributie pentru pensii, pentru activitatea PFA . REGULAMENTUL (CE) NR. 883/2004 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã Art.13. Desfãșurarea de activitãți în douã sau mai multe state membre (3) Persoana care desfãșoara in mod obisnuit o activitate salariata si o activitate independentã în state membre diferite se supune legislației statului membru în care desfãșoara o activitate salariatã... .REGULAMENTUL (CE) NR. 987/2009 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala Articolul 12 Cumularea perioadelor (2) Perioadele respective de asigurare, de activitate salariatã, de activitate independentã sau de reședinþã realizate sub incidenþa legislaþiei unui stat membru se adaugã celor realizate sub incidenþa legislaþiei unui alt stat membru, în mãsura în care acest lucru este necesar, în sensul aplicãrii articolului 6 din regulamentul de bazã, cu condiþia ca perioadele sã nu se suprapunã . In concluzie, sunt asigurat in statul membru unde desfasor activitatea salariata,iar daca as plati si in Romania, perioadele s-ar suprapune si nu voi beneficia de aceste contributii. Multumesc. Astept si alte opinii.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x