Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Diferente de cantar si perisabilitati la comertul cu cereale

O societate X achizitioneaza cereale de la terti ex.20.000 kg in baza documentelor de mai sus si in aceeasi zi si cu acelasi mijloc de transport livreaza marfa catre societatea Y, fara a mai fi depozitate.Documentele intocmite au fost de la societatea de la care a aprovizionat aviz si factura pe cantit de 20.000 kg.Concomitent societatea X intocmeste aviz pe cantit de 20.000 kg pentru a le transporta catre societaea Y.La destinatie insa societatea Y intocmeste tichetul de analiza si cantar de unde rezulta un procet de umiditate de 20% motiv pentru care accepta factura de la societateaX doar de 18.500 kg- cantit utila.In aceasta situatie rezulta o diferenta de 1500 kg intre aviz si factura societatii X , care este de fapt un scazamant specific activit de cereale.Intrebarea este: cum trebuie tratata aceasta diferenta atat din punct de vedere fiscal cat si contabil. Care sunt actele normative care reglementeaza aceasta situatie ? Dar daca diferenta provine din diferente de cantar ?
Va multumsc

1 raspuns


la 02 Mar. 2015
Diferenta este foarte mare, nu poate fi acceptata ca perisabilitati. Cantitatea de cereale achizitionata trebuia analizata sau luate mostre inainte de facturare, furnizorul fiind obligat sa respecte conditiile contractuale. In caz ca nu ati luat mostre de analiza la receptie si nu le-ati prezentat clientului dumneavoastra pentru a putea calcula pretul, veti suporta pierderea fie cantitativ, fie valoric. Pierderea poate fi imputata carausului, sau acceptata de societate ca atare. Prin cresterea nivelului de umiditate, a crescut si cantitatea de cereale transportata, ca atare, se poate face factura pe valoarea cantarita.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x