Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Salarii - conventii civile

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele intrebari:

-pentru un pensionar, angajat cu conventie civila pentru 3 ore/ zi, ce viramente si retineri se fac la calcularea salariului? Mentionez ca asociatia este fara scop lucrativ, mai precis este o asociatie de ajutor pentru inmormintare si nu este inregistrata la Registrul Comertului - doar la Tribunal in Registrul Asociatiilor.

-Mai exista si o alta forma de colaborare in afara de incheierea unei Conventii civile sau a unui contract de munca cu timp partial?
Adaugata in   Codul fiscal Salarii

1 raspuns


la 22 Aug. 2012
Avand in vedere preverile art. 296^21 alin. (1) lit. f) din Codul Fiscal, in cazul in care nu este salariat, aveti obligatia platii contributiilor la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, precum si impozitul pe venitul realizat. Baza de calcul al contributiilor sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 sau venitul din asociere, dupa caz. Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, precum si a declaratiei de venit estimat si a declaratiei privind venitul realizat, pentru contributia de asigurari sociale de sanatate. Potrivit art.52, alin.(2), lit.a) din Codul Fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, in momentul incheierii contractului/ conventiei civile , puteti opta pentru impozit 10% reprezentand plati anticipate din care se deduc contributiile sociale obligatorii. Conform prevederilor Art 296^23 alin.(2) din Codul Fiscal, in cazul in care realizati si venituri din salarii/asimilate salariilor sau PENSII, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate si contributia de asigurari sociale.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x