Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

refacturarea energiei electrice

Cum se inregisreaza in contabilitate refacturarea energiei electrice catre chiriasi avand in vedere ca nu se face decat un serviciu non profit?

2 raspunsuri


la 03 Apr. 2013
Buna ziua, Refacturarea utilitatilor (energiei electrice, apa, gaze) se face prin emiterea unei facturi, dar cu conditia ca in contractul de inchiriere sa fie prevazut faptul ca, chiriasul suporta si achita cota parte a utilitatilor pentru spatiu dat spre folosinta. Daca proprietarul este inregistrat ca platitor de TVA aceste utilitati se refactureaza avand baza impozabila care se inregistreaza in contul 706 si TVA aferenta in contul 4427. Pentru refacturarea utilitatilor nu trebuie notificare, dar pentru optiunea de taxare (cu sau fara TVA) inchiriere fiind operatiune scutita de TVA pentru a factura cu TVA se notifica organul fiscal in conformitate cu prevederile art 141 alin 3 din legea 571/2003 Codul fiscal coroborat cu punctul 38, alin.3 din Normele de aplicare a codului fiscal.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 09 Apr. 2013
Cand primiti factura de energie, consumul chiriasului il inregistrati astfel: 461+4426=401 Plata facturii 401=512 Cand emiteti factura catre chirias, inregistrati: 411=461+4427 Incasarea: 512=411 Deci nu folositi conturi de cheltuiala, respectiv venit, pentru utilitatile refacturate, asa cum gresit se precizeaza in raspunsul anterior.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x