Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Inregistrare bon fiscal

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: in luna aprilie am bonuri fiscale de carburanti pe care este mentionat din casa de marcat a vanzatorului codul fiscal al firmei. Intrebarea mea este daca aceste bonuri le declaram in 394, pentru ca voi deduce acest TVA. Multumesc.
Adaugata in   Codul fiscal

4 raspunsuri


la 08 Mai. 2013
Buna seara, Prevederile legate de deducerea TVA se vor aplica si in cazul bonurilor fiscale pe care contribuabilii le primesc cand achizitioneaza benzina sau motorina. Astfel, exact ca in cazul altor bunuri sau servicii, TVA va putea fi dedusa pentru carburanti pe baza bonurilor fiscale numai daca valoarea se incadreaza in limita a 100 de euro, inclusiv TVA. Normele Codului fiscal precizeaza ca, pentru a se putea face deducerea pe baza bonurilor fiscale, aceste documente trebuie sa aiba imprimat codul de TVA al beneficiarului. Reglementarile legale ppecizeaza ca mentiunea privind codul de TVA trebuie imprimata ”cu ajutorul casei de marcat”, intelegand astfel ca este necesar ca aceasta informatie sa faca parte din formatul standard al bonului fiscal, asa cum este emis de aparatul de marcat. ”In vederea aplicarii noilor prevederi, orice comerciant, care doreste ca bonurile fiscale sa poata constitui documente pentru deducerea TVA la beneficiari persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, poate sa-si adapteze soft-urile aparatelor de marcat electronice fiscale astfel incat sa poata inscrie pe bonuri, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, codul de inregistrate in scopuri de TVA al beneficiarului”, explica Finantele in documentul amintit. Agentii economici care nu pot inscrie cu ajutorul aparatelor de marcat electronice fiscale codul de inregistrare in scopuri de TVA a beneficiarului, neavand un soft adaptat in acest sens, vor trebui sa emita, la solicitarea beneficiarilor, factura pentru bunurile sau serviciile respective. Mai mult decat atat, chiar daca au case de marcat cu softuri care le permit imprimarea codului de TVA, comerciantii sunt obligati, la fel ca pana acum, sa emita factura fiscala, daca beneficiarul cere acest document.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 09 Mai. 2013
In declaratia 394 nu apar bonurile de motorina. Aici se evidentiaza doar facturile purtatoare de TVA.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 09 Mai. 2013
Intrebarea era : se trec bonurile care au codul fiscal tiparit, in D394? deoarece aceste bonuri sunt asimilate facturilor simplificate. Dar in cazul in care bonurile sunt din aprilie - fara cod tiparit, iar factura este emisa in mai, in care luna devine exigibil TVA? Cum inregistram aceste bonuri, deoarece factura va fi declarata sigur in D394 - in luna mai 2013.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 09 Mai. 2013
In cazul in care bonurile sunt din aprilie, ar fi 2 solutii (in opinia mea): 1. sa le inregistrati ca si avans si cu factura din luna mai se sting sumele. 2. sa nu le inregistrati in aprilie ci in luna mai cu decont de cheltuieli. adica, inregistrati factura si la plata aferenta acestei facturi (bonurile din aprilie) faceti decont de cheltuieli cu data facturii si in aceeasi zi inregistrati si factura si plata facturii. In ce priveste bonurile fiscale, raman la opinia ca acestea nu apar in D 394. Intr-adevar, ele sunt asimilate facturilor simplificate, dar doar ca si enunt, cerinte. ele nu apar in declaratie. O seara buna.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x