Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Impozit la transferul titlurilor de valoare 2016

Buna ziua! Am o nelamurire careia nu ii gasesc rezolvarea. SC.X.SA cumpara actiuni de la o persoana fizica (actiuni detinute la o SC. Y.SA inchisa). Cum trebuie sa procedeze SC.X.SA in acest caz?

Pana in 2015, inclusiv, la astfel de tranzactii trebuia retinut impozitul la sursa de catre X.SA. Platitorul de venit (adica X.SA calcula, declara si platea impozitul).

Insa, in noul cod fiscal nu mai gasim aceste prevederi.
Ba mai mult, din art. 94, alin (10), lit. b) reiese faptul ca beneficiarul de venit (adica persoana fizica care vinde actiunile) ar trebui sa fie cel care sa calculeze, sa declare si sa plateasca impozitul.

Va rog, daca puteti sa ma ajutati, sa imi spuneti daca interpretam bine. Poate mai exista prevederi pe care nu le gasim in legi.

Cum trebuie procedat? Declara X.SA si retine impozitul la sursa? Sau declara persoana fizica in 2017 prin intermediul declaratiei 200 privind veniturile realizate pentru anul 2016?

Mentionez faptul ca tranzactia are loc in ianuarie 2016 si ne macina acest gand deoarece nu stim daca sa includem valoarea impozitului in contract.

Va multumim frumos!

2 raspunsuri


la 26 Ian. 2016
Pentru vanzarea de titluri daca tranzactia se face prin birou notarial acesta va retine la sursa impozitele si taxele,dar daca transferul de proprietate se face intre cele doua parti, vanzatorul trebuie sa-si declare veniturile si sa plateasca impozitul si taxele.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 27 Ian. 2016
Am inteles, va multumesc frumos!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x