Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Fiscalitate garantie pierduta

Am participat la o licitatie si am castigat-o. S-a incheiat un contract pentru achizitionarea de marfuri licitate si s-a achitat o garantie cf contract, In contract este prevazuta pierderea garantiei in cazul in care contractul inceteaza din vina cumparatorului. Societatea cumparatoare nu a mai ridicat marfa si astfel a pierdut garantia. Ce regim fiscal au aceste cheltuieli? Va rog cu articol de lege.

4 raspunsuri


la 02 Sep. 2015
Garantiile constituite sunt considerate operatiuni nesupuse tva conform prevederilor codului fiscal. Acestea pot fi facturate sau retinute conform prevederilor contractuale, factura fiind emisa conform art 155 cod fiscal. Inregistrarea contabila se face pe contul 2678 avand sold pana in momentul deblocarii. In cazul retinerii prin neplata acesteia se inregistreaza ca un venit suplimentar pentru vanzator sau ca o cheltuiala pentru cumparator. Avand in vedere ca aceasta cheltuiala este efectuata pentru desfasurarea activitatii economice, in cazul nerecuperarii garantiei acesta constituie cheltuiala nedeductibila in cazul prezentat, cumparatorul neindeplinind conditiile contractuale.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 03 Sep. 2015
Nu poate fi asimilata cu o cheltuiala deductibila, dat fiind faptul ca este prevazuta acea pierdere in contract, conform art 21 pct23 lit d din norme cod fiscal?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 03 Sep. 2015
Teoretic poate fi considerata cheltuiala deductibila dar pierderea garantiei in urma castigarii licitatiei, din vina cumparatorului, este discutabila, aceasta cheltuiala nefiind efectuata in interesul economic al firmei. Daca cauza retinerii garantiei era de alta natura, sau se poate proba ca firma a fost impiedicata de factori externi sa ridice marfurile licitate se poate considera cheltuiala deductibila.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 03 Sep. 2015
Am inteles, la penalitati contractuale sunt in factura si cheltuieli pentru desfasurarea activitatii(energie, telef etc) in schimb aici nu s-a mai derulat contractul deloc, din contra s-a anulat... Multumesc de raspunsuri!!!!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x