Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

FACTURARE CU SAU FARA TVA?

Avem o societate care este inregistrata ca platitor de tva, cu cod caen 5590 alte servicii de cazare. Este mai exact un fost hotel iesit din circuitul turistic, deci,fara clasificare de la ministetul turismului. Vrem sa efectuam activitati de cazare , in baza unui contract de inchiriere , pentru diverse societati care au salariati, in speta, muncitori . Deci sa devenim un fel de camin muncitoresc. Cum facturez, cu TVA 9 %, SAU 24 %?

Un coleg de-al meu vine cu propunerea sa trecem pe cod caen 6820- inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate, si mai spune el ca nu se aplica tva la facturare conform codului fiscal , art 141, la nu stiu ce litera, pentru ca eu una nu sunt de acord , deoarece proprietarul acestei cladiri este o persoana juridica, si nu una fizica, ca sa am regim special. Va rog mult de tot sa ma ajutati cu un raspuns cat mai clar .Multumesc.
Adaugata in   Codul fiscal TVA

4 raspunsuri


la 25 Ian. 2012
ART. 141 COD FISCAL Scutiri pentru opera??iuni din interiorul ??Ä?rii 2 UrmÄ?toarele opera??iuni sunt, de asemenea, scutite de taxÄ?: e arendarea, concesionarea, ??nchirierea ??i leasingul de bunuri imobile, cu urmÄ?toarele excep??ii: 1. opera??iunile de cazare care sunt efectuate ??n cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu func??ie similarÄ?, inclusiv ??nchirierea terenurilor amenajate pentru camping; 2. ??nchirierea de spa??ii sau loca??ii pentru parcarea autovehiculelor; 3. ??nchirierea utilajelor ??i a ma??inilor fixate definitiv ??n bunuri imobile; 4. ??nchirierea seifurilor;
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 25 Ian. 2012
Va multumesc foarte mult, dar tot in discutii aprinse sunt cu colegul meu. Eu interpretez exceptia - fiind cazul nostru, dupa creierul meu , ar trebui sa se factureze cu tva de 24 % ! , daca merg pe codul caen 6820. Gresesc? Multumesc inca o data, astept inca un raspuns de la dvs, ferm.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 31 Ian. 2012
In primul rand trebuie sa va informati daca aveti aveti obligatia de unitate turistica, asa cum este definita de legislatia Ministerului Turismului unitate hoteliera, pensiune turistica sau alta unitate similara. In coditiile in care indepliniti criteriile pentru a fi incadrata in aceasta forma de activitate, aveti obligatia de a factura serviciile de inchiriere cu TVA in cota de 9%. In cazul in care nu efectuati servicii de cazare hoteliera, operatiunea de inchiriere de bunuri imobile este, ca regula generala, scutita de TVA deci nu veti include in pret niciun TVA TVA zero. In ultimul caz, puteti, daca doriti, sa optati pentru impozitarea acestei operatiuni cu TVA prin depunerea la organul fiscal teritorial a unei notificari in acest sens. In acest caz veti factura cu TVA in cota de 24%. Daca nu v-ati inregistrat in scopuri de TVA, trebuie avut in vedere ca, in cazul in care desfasurati activitati de cazare hoteliera sau optati pentru impozitarea cu TVA a operatiunilor de inchiriere, aveti obligatia de a va inregistra in scupuri de TVA daca estimati sau depasiti cifra de afaceri de 35.000 euro pe an la cursul din 01.01.2007.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 09 Feb. 2012
Va multumesc foarte mult, imi cer scuze pentru intarziere. Eu am considerat ca trebuie sa merg pe 24 % .
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x