Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Creditare societate de catre asociat

Asociatul unei societati crediteaza societatea pe parcursul mai multor ani cu suma de 500 000 lei. Intrebarea mea este daca asociatul poate renunta la aceasta suma in folosul societatii? Daca da care este nota contabila? Trebuie anuntat Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor?
Adaugata in   Codul fiscal

2 raspunsuri


la 07 Feb. 2015
Daca suma cu care este creditata societatea nu se stinge prin majorare de capital social, aceasta se poate inregistrara la venituri, prin incheierea unui act aditional la contractul de imprumut prin care asociatul renunta la creanta fata de societate. Din punct de vedere contabil inregistrarea este: 4551 = 7588 In acest caz se inregistreaza un venit care prin transferul in contul 121 influenteaza direct rezultatul curent al societatii, venitul inregistrat reprezentand venit impozabil. Raportarea la ONPCSB este obligatorie pentru tranzactii cu numerar si transferuri externenumai in masura in care acestea au la baza operatiuni cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se executa printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele. Cum renuntarea la suma creditata nu reprezinta o plata, aceasta tranzactie nu trebuie raportata, dar se pune problema veridicitatii creditarii.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 12 Feb. 2015
Dar totusi se face si precizarea ca se raporteaza doar cele care sunt considerate suspecte! Cum ar putea fi imprumutul administratorului suspect?!!!!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x