Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

contabilitatea in partida simpla la o intreprindere individuala

In legatuta cu o intreprindere individuala care este neplatitoare de tva are ca obiect de activitate fabricarea produselor de morarit, mai exact o moara de porumb, contabilitatea este in partida simpla, este obligatorie casa de marcat (eu din cate am inteles ca da si mai ales ca presteaza servicul la persoane fizice), sau este destul bonul de macinis?
Totusi am o nelamurire cum inregistram z de la casa de marcat in registrul de incasari si plati (efectiv ca si o incasare fara nici un cont de venit), stiu ca la achizitii se trece doar chitanta, fara conturi. Iar bonul de macinistot ca o incasare (din cate am inteles se poate trece si suma de bani pe el). Intreprinderea individuala a optat pentru stabilirea impozitului in sistem real.
Nu stiu cum sa procedez daca nu se folosesc conturi.
Pentru registru de incasari si plati am decis sa lucrez in saga ps.
Pentru bonurile de motorina sau benzina este necesar sa se treaca cui firmei pe ele, daca acesata este neplatitoare de tva. Pentru a deduce cheltuiala cu combustibilul 50% am intele ca se face un contract de comodat .
Multumesc frumos!!!

3 raspunsuri


la 04 Feb. 2014
Aveti obligatia utilizarii casei de marcat. In opinia mea, se vor intocmi urmatoarele: 1. retinerea de uium se face in baza borderoului de achizitie (incarcati gestiunea- intocmiti si fise de magazie) 2. Bonul de macinis si Factura fiscala pentru serviciul de macinat. 3. compensare factura de macinat cu uium -nota compensare (sau PV) 4. revanzarea cerealeleor (grau, porumbului) catre persoane fizice in baza facturii fiscale si/ sau a bonului de casa de marcat. Da, pentru a deduce cheltuiala cu combustibilul 50% aveti nevoie de un contract de comodat . Nefiind platitoare de TVA, nu este necesar sa se regaseasca CIF-ul dvs.
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 04 Feb. 2014
Buna seara, vreau sa va intreb daca ati primit raspunsul?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 04 Feb. 2014
Multumesc frumos de raspuns!!! Mai am unele nelamuriri si vrea sa fiu sigura ca am inteles, sunt noi notiunile acestea pentru mine. 1)Retinerea de uium se face in baza borderoului de achizitie (model borderou de achizitie de la producatorii individuali) si fisa de magazie. Acest lucru se face doar in cazul in care pe bonul de macinis este trecuta cantitatea de uium retinuta, in cazul in care este trecuta doar suma pe bonul de macinis (nu stiu daca este corect) nu se mai face borderou de achizitie si fisa de magazie 2)bonul de macinis si factura fiscala pentru servicul de macinat (la pers fizice) se poate elibera si bon de pe casa de marcat sau obligatoriu doar factura, inreg contabila fiind 411=704, (II este neplatitoare de tva) 3) retinerea de uium in baza borderoului de achizitie 371=462 4) compensarea factura de macinat cu uium:462=4111 5)revanzarea porumbului catre persoane fizice 411=707 concomitent cu descarcarea 607=371 Oare nu ar mai fi mai simplu daca ar efectua doar prestarea de serviciu pe casa de marcat, fara bon de macinis ca oricum nu se retine uium, si pe bonul de macinis nu cred ca este corect sa treci doar suma de bani. Mentionez contabilitatea este in partida simpla, si se foloseste registrul de incasari si plati, la plati am inteles ca se inregistreaza doar chitantele fara conturi, dar la vanzare se folosesc conturi, asa presupune operatiunile de mai sus, si sincer m-am derutat si cu asta. As alege ca sa lucrez in saga ps. Mulumesc frumos inca o data pentru raspunsul primit.
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x