Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

CASS contract chirie intre pers. fizica si pers. juridica 2018

In perioada imediat urmatoare eu, persoana fizica, voi inchiria un spatiu unei firme. Chiria va fi sub 1.900 lei / luna. Acest venit din chirie va fi singurul venit extra-salarial. Recent am vazut pe site-ul MF un proiect de OUG de modificare a Codului Fiscal. La punctul 55 scrie: "Art. 170 se modifica si va avea urmatorul cuprins: (1) Persoanele fizice care realizeaza venituri prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), (...), datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, (...).
La punctul 55 scrie: "Art. 174 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(...)
(15) In situatia in care persoanele fizice prevazute la art. 170 alin. (1) realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia prevazuta la alin. (3)"
La punctul 58 scrie: "Art. 180 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1) Urmatoarele persoane fizice pot opta pentru plata contributiei:
a) persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din cele prevazute la art. 155 lit. b)-h) sub nivelul plafonului minim prevazut la art. 170 alin. (1)
(...)"
Ce inteleg eu este ca daca am venituri care nu depasesc acel plafon NU sunt OBLIGAT sa platesc CASS (1.140 lei / an parca era suma) si nici nu trebuie sa depun acea declaratie (care de fapt nici nu stiu daca a aparut). Care este opinia dvs.?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Adaugata in   Codul fiscal

5 raspunsuri


la 18 Mar. 2018
Pentru veniturile din chirii, daca acestea nu ating minimul salariului pe economie, nu se declara, platesta cas si cass decat daca se incheie un contract individual cu casa de asigurari.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 18 Mar. 2018
Multumesc frumos ! Situatia la mine va fi astfel: eu voi face contractul pe 2.500 lei (chirie bruta). 2.500 lei - 1.000 lei (40% cheltuieli deductibile) = 1.500 lei chirie neta. Impozit de plata = 10% x 1.500 lei = 150 lei. Am facut bine calculul, nu?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 19 Mar. 2018
Veniturile din chirii care depasesc plafonul salariului minim, in prezent de 1900 lei intra in categoria veniturilor la care se aplica asigurari. Calculul prezentat are in vedere netul obtinut dupa aplicarea taxelor.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 19 Mar. 2018
Deci trebuie sa platesc si CASS? Si, daca da, cat? Tot 150 lei (1.500 x 10%)? Va rog frumos sa imi faceti un calcul pe datele prezentate in mesajul anterior cat trebuie sa platesc la stat si ce declaratie trebuie depusa. Multumesc mult mult de tot. Imi cer scuze ca sunt mai greu de cap, dar vreau sa fac totul bine de la bun inceput.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 19 Mar. 2018
Cass se calculeaza la valoarea venitului, daca acesta este mai mare decat minimul pe economie, respectiv, 2500 lei pentru cazul prezentat. Deductibilitatea forfetara se aplica impozitarii.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x