Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Care este tratamentul fiscal pentru cheltuielile de cazare in urmatorul caz:

Societatea are incheiat un contract de prestari servicii de acreditare Laborator apa cu firma RENAR. In afara de tariful pentru serviciile efectuate, in contract se stipuleaza ca societatea noastra suporta cheltuielile de deplasare (cazare, masa, transport) in limitele stabilite in lista de cheltuieli de deplasare disponibila pe site RENAR, iar in privinta mesei se specifica o masa de pran pe zi.

Facturile de cazare si masa se emit direct pe numele firmei noastre. Ce cont de cheltuiala folosesc pentru incadrarea acestor cheltuieli (628 , 623 , 625)?
Sunt deductibile aceste cheltuieli si TVA aferenta? Ce documente justificative ar trebui intocmite, pentru a dovedi ca facturile de cazare si masa se refera la contractul mentionat mai sus?

5 raspunsuri


la 13 Oct. 2014
Pentru cheltuielile cu deplasarea partenerilor contractuali, veti face decont de cheltuieli iar inregistrarea cazarii si mesei se face pe contul 625, daca aveti o clauza speciala care sa specifice acest lucru precum si sumele respective. In legislatia fiscala romana, trebuia ca persoanele care presteaza serviciile sa fie detasate pe perioada contractuala pentru ca aceste cheltuieli sa fie deductibile fiscal sau in caz de delegatie cheltuielile de deplasare sunt facturate impreuna cu serviciile efectuate, societatea neputand presta fara deplasarea specialistilor, iar cheltuielile cu personalul delegat nu ar avea obiect. Acestea sunt genul de servicii impuse de partenerul strain printr-un contract cu multe facilitati fara sa tina cont de fiscalitatea din tara partenerului
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 14 Oct. 2014
Multumesc frumos pentru raspuns! Cateva precizari: Mentionez ca partenerul este din Romania, iar cazarea si masa au fost pentru doua persoane. Prestarea(acrediatrea laboratorului) s-a facut pe parcursul doar a unei zile, iar persoanele au beneficiat de cazare pentru o noapte si masa de pranz pentru o zi-nu se precizeaza in contract nicio suma in privinta mesei sau a cazarii. Facturile pentru aceste servicii(cazare si masa) au fost emise de firmele respective direct pe numele fimei noastre. Serviciile de masa si cazare nefiind refacturate de firma de acreditare a laboratorului, ci direct pe societatea noastra, ce anume imi da dreptul sa contabilizez suma aferenta mesei in 625, avand in vedere ca indemnizatia de delegare si de detasare este de 32.50 lei si se acorda pe baza ordinului de deplasare, cfm HG1860/2006?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 14 Oct. 2014
In acest caz, in care nu aveti clauza contractuala si nici conditia ca persoanele sa fie angajate de societatea dumneavoastra, cheltuielile pot face obiectul unei deplasari a salariatilor sau le puteti inregistra ca nedeductibile.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 14 Oct. 2014
in contract se stipuleaza ca societatea noastra suporta cheltuielile de deplasare (cazare, masa, transport) in limitele stabilite in lista de cheltuieli de deplasare disponibila pe site RENAR, iar in privinta mesei se specifica o masa de pran pe zi. FARA A SE SPECIFICA O SUMA CONCRETA!!!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 14 Oct. 2014
Acea lista disponibila pe un site nu poate face parte din contract, iar suma prezentata acolo este relativa putand fi modificata oricand. Intelegerea bilaterala, contractul trebuie sa fie clar iar sumele concrete, fiind in concordanta cu legislatia fiscala romana. Conform acesteia, cheltuielile cu deplasarile salariatilor sunt suportate de angajator, sau de beneficiar in cazul detasarii personalului. Din cele prezentate nu este vorba de detasare, ci doar un contract de prestari servicii la care societatea dumneavoastra ofera o suma pentru transport, masa, diurna si cazare persoanelor care presteaza aceste servicii in numele furnizorului. In opinia mea, prestarile trebuiau sa cuprinda si aceste cheltuieli efectuate in interesul economic al furnizorului, altfel pentru dumneavoastra nu pot fi deductibile limitat ca cheltuieli de protocol.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x