Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Amorizare fiscala pentru bunuri de natura imobilizarilor cu valoare sub 2500 lei

Avand in vedere urmatoarele:
ART. 24 Amortizarea fiscala
(1) Cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii, asamblarii, instalarii sau imbunatatirii mijloacelor fixe amortizabile se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor prezentului articol.
(2) Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
b) are o valoare fiscala mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.

(17) In cazul unei imobilizari corporale care la data intrarii in patrimoniu are o valoare fiscala mai mica decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, contribuabilul poate opta pentru deducerea cheltuielilor aferente imobilizarii sau pentru recuperarea acestor cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prevederilor prezentului articol .?

Va rog sa-mi spuneti, concret, daca cheltuiala cu amortizarea fiscala a unui laptop, care are valoarea de achizitie fara TVA de 2000 lei, este o cheltuiala DEDUCTIBILA FISCAL avand in vedere ca optez sa-l inregistrez ca mijloc fix cu o durata de viata de 4 ani si nu ca obiect de inventar?
Va multumesc?

3 raspunsuri


la 23 Oct. 2015
Pentru bunurile corporale care au o valoare mai mica decat plafonul legal pentru a fi considerate mijloace fixe se poate face inregistrarea ca obiect de inventar, iar deducerea cheltuielii se poate face prin amortizare contabila intregral, pe un an, sau pe durata de viata. Inregistrarea ca mijloc fix a unui laptop care are o valoare mai mica decat plafonul legal nu este permisa si nici recomandata, durata de viata a acestuia fiind calculata la perioada de garantie (care este de 1-2 ani).
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 23 Oct. 2015
Va multumesc! Dar intrebarea ramane: Cheltuiala cu amortizarea fiscala pentru bunurile de natura imobilizarilor corporale cu VALOARE sub 2500 lei este deductibila fiscal sau nu? Am inregistrate in clasa 2 bunuri cu astfel de valori: scara de aluminiu antena wireless motor Grundfos cabine ecologice de toaleta piese de schimb importante pe care le utilizez pe parcursul unei perioade mai mari de un an etc Sunt inregistrate ca miloace fixe pentru ca durata lor de viata este mai mare de un an si le amortizez FISCAL cfm catalog H G 2139/2004. Deci, cfm pct .17, art.24 CF deducerea amortizarii este fiscala chiar daca valoarea de intrare in patrimoniu este sub limita legala.Ceea ce cred ca ar contrazice pct 2.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 23 Oct. 2015
Deducerea in cazul amortizarii este mai mica decat cea a intrducerii pe cheltuiala deci nu ar fi o problema. Dar valoarea nu poate sa fie mai mica pentru mijloace fixe. Veti avea obiecte de inventar cu amortizare contabila.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x