Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Actul care stabileste data dobandirii unui imobil si care apoi este instrainat.

Care este documentul in baza caruia se stabileste data dobandirii unui imobil, care ulterior este instrainat? Mentionez ca imobilul este construit in regie proprie de catre vanzator, are Proces verbal de receptie finala in anul 2010, intabulat in 2013 si acum in 2015 doreste sa-l vanda. Cat datoreaza impozit 2% sau 3%?

5 raspunsuri


la 22 Sep. 2015
Documentul in baza caruia se inregistreaza imobilul este actul de dobandire, contract sau proces verbal de punere in posesie sau de receptie, iar prin intabulare se inregistreaza proprietarul. Stabilirea impozitului pe imobil se face de catre administratia teritoriala in baza valorii devizului, situatiei de lucrari, contract de vanzare-cumparare, evaluare etc cu procentul stabilit de primarie. In cazul vanzarii, se aplica un impozit de catre notarul cu care se incheie tranzactia, procentual, in functie de valoare, grila, pozitie, categorie etc, intre 2 si 3%.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 1 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 22 Sep. 2015
Precizez ca intrebarea a fost adresata prin prisma impozitului pe venituile din transferul proprietatilor imobiliare. Data dobandirii este importanta pentru stabilirea cotei de 2% sau 3%. Impozitul il stabileste notarul si nu vreo administratie financiara. Cota acestui impozit de 2% sau 3% nu are nicio legatura cu ?valoare, grila, pozitie, categorie etc?.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 22 Sep. 2015
Cota de impozit la vanzare este in functie de valoare si de grila, intre 2 si 3% si este stabilita de notar care retine impozitul la sursa.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 1 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 23 Sep. 2015
Raspunsul dvs. este total gresit si v-am spus si in precedentul raspuns ca nu valoarea tranzactiei stabileste procentul impozitului. Acest impozit este fie 2% fie 3% in functie de perioada de pana in 3 ani sau peste 3 ani de la data dobandirii pana in momentul vanzarii imobilului. Iata textul de lege : ?a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv: - 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv; - peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv; b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani: - 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv; - peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.? In plus, nu notarul stabileste impozitul, el doar il incaseaza. Impozitul este reglementat cum v-am citat din lege. Ma interesa ca in cazul concret expus daca stiti care este procentul aplicabil. Se pare ca nu ma puteti ajuta.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 02 Oct. 2015
Codul fiscal art.77.1 si normele de aplicare a codului fiscal punct 151.2 Termenul în raport cu care se calculează data dobândirii este: - pentru construcţiile noi şi terenul aferent acestora, termenul curge de la data încheierii procesului-verbal de recepţie finală, în condiţiile prevăzute de lege; Vezi si legea 50 in constructii
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x