Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

diferenta dintre amortizarea contabila si amortizarea fiscala

In declaratia 101 ptr 2014,in cheltuieli nedeductibile intra- cheltuieli cu amortizarea contabila; care este diferenta dintre amortizarea contabila si cea fiscala si ce cheltuieli intra i amortizarea contabila?

5 raspunsuri


la 16 Mar. 2015
Amortizarea contabila reprezinta alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui activ pe intreaga durata de utilizare economica si se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a imobilizarilor indiferent de valoarea acestora, spre deosebire de amortizarea fiscala care prezinta o valoare minima de 2500 lei. Aceasta valoare minima reprezinta o conditie doar pentru stabilirea amortizarii fiscale. Din punct de vedere contabil, potrivit reglementarilor contabile, nu exista o conditie privind valoarea minima pe care ar trebui sa o detina un activ pentru a fi inregistrat in contabilitate ca mijloc fix si amortizat. Astfel, daca un activ se estimeaza a fi utilizat pentru o perioada mai mare de un an atunci acesta poate fi clasificat ca mijloc fix, respectiv imobilizare corporala, din punct de vedere contabil. Si din punctul de vedere al duratei de amortizare contabila, aceasta este diferita de durata de amortizare fiscala avand in consecinta o diferenta intre valoarea amortizarii fiscale de valoarea amortizarii contabile.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 18 Mar. 2015
Deci diferenta intre amortizarea contabila si cea fiscala ar trebui sa apara doar in situatia unui activ cu valoarea mai mica decat 2500 lei?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 24 Mar. 2015
Nu. Valoarea de 2500 lei este limita stabilita prin HGR pentru incadrarea unui bun in categoria mijloacelor fixe. Sub aceasta valoare sunt considerate obiecte de inventar bunurile a caror durata de intrebuinatre este estimata a fi mai mare de un an.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 24 Mar. 2015
Amortizarea fiscala este mai mica sau egala cu amortizarea contabila. Ca sa fiu mai explicita, am ales urmatorul exemplu. Sunt limitarile impuse la autovehiculele care au pana in 3500 kg si 9 locuri inclusiv locul soferului, de deductibilitate a amortizarii in limita a 1500 lei/luna, ceea ce conduce la o diminuare a amortizarii fiscale de la valoarea amortizarii contabile a acestui autiovehicul la valoarea de1500 lei, cat este limita amortizarii impusa de lege, adica de Codul Fiscal actualizat. Amortizarea contabila in cazul nostru este valoarea de inventar a autovehiculului raportata la nr de ani de functionare din catalogul de clasificare a mijloacelor fixe (4 sau 5, dupa caz) si apoi raportata la nr de luni calendaristice dintr-un an, adica 12. Daca valoarea rezultata este mai mare de 1500 lei/luna aceea este amortizarea contabila, iar valoarea de 1500 lei/luna este amortizarea fiscala lunara.
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 24 Mar. 2015
Multumesc, foarte clar raspunsul! Ne puteti explica cum aplicam aceasta diferenta in cazul unui mijloc fix second hand si in cazul in care un utilaj nu este utilizat o perioada de 6 luni?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x