Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Plata anuala CASS (5,5%) pentru PFA

Buna ziua. Am o intreprindere individuala cu obiect principal de activitate cod CAEN 9003, venituri din creatie artistica (pictez) si sunt si angajata la o firma privata care plateste cheltuielile de asigurari sociale pentru mine. Stiu ca trebuie sa platesc CASS 5,5% din venitul net realizat. Pina in aces an am fost in pierdere.
Am depus deci si anul acesta declaratiile 200 si 220 pina in 25 ianuarie, cu situatia veniturilor realizate pe 2013 si a venitului estimat pe 2014. Eu imi tin contabilitatea in sistem real (oricum picturile Am doua intrebari:
1. Fata de cit am estimat - 4200 lei cu un profit net de 100 de lei - mi s-a calculat un impozit estimat, pe care l-am achitat integral in avans. De la ANAF mi s-a calculat CASS ca fiind zero. Cind am intrebat de ce mi s-a spus ca sub profit de 100 de lei nu se plateste CASS. Este adevarat?
2. Stiu ca in legislatie scrie ca CASS estimat se achita trimestrial. Pina in acest moment am realizat un profit net mai mare decit cel estimat de mine in ianuarie (este primul an cind se intimpla): trebuie sa achit CASS pe parcursul anului, sau astept pina la final de an, cind voi putea calcula venitul net realizat efectiv in acest an si abia dupa aceea calculez si virez CASS aferent anului 2014? Daca trebuie achitat conform venitului realizat in fiecare trimestru, la ce data se considera ca se incheie trimestrul (fiscal), si cum fac regularizarile de la un trimestru la altul, deoarece este inca posibil sa ies in pierdere pina la finele anului.

2 raspunsuri


la 16 Iun. 2014
Pentru anul 2014 ati depus declaratia 220 privind estimarea venitului, care implica o plata anticipata a impozitului si a CASS. 1-CASS se calculeaza venitul net realizat dar in timpul anului platiti anticipat contributia la sanatate calculata fata de acel venit estimat in declaratia 220 dar care nu poate fi mai mic decat valoarea salariului minim pe economie. Daca ati platit anticipat o suma iar la sfarsitul anului dupa ce veti depune declaratia 200 si se va vedea clar cat ati realizat si atunci se va face regularizarea pentru CASS. 2-In cazul in care venitul realizat pana acum este mai mare decat cel estimat, puteti depune o alta declaratie 220 sau puteti astepta sfarsitul de an pentru face regularizarea. Trimestrul este considerat cel calendaristic, plata facandu-se pana in data de 25 a lunii urmatoare. In concluzie, eu va recomand sa platiti taxele conform estimarii depuse initial si sa asteptati sa vedeti daca rezultatele vor fi la fel de bune si in restul anului.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 20 Iun. 2014
persoana fiind si salariat plateste cass la venitul net si nu este conditionat ca venitul net sa fie mai mare decat salariul minim pe economie
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x