Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Contributie CAS fara contract munca sau administrare

Sunt asociat si administrator intr- un SRL din 2011. Nu am contract de munca si nici de administrare. Trebuie sa platesc CAS?
Pot plati CAS pentru aceasta perioada invocand una din calitatile de mai sus?
Multumesc anticipat!
Adaugata in   Codul fiscal Cas

2 raspunsuri


la 28 Ian. 2013
Din cate cunosc nu puteti plati CAS (pensie) retroactiv Puteti sa incheiati contract de asigurare sociala cu casa de pensii ,in calitate de asociat al SRL Suma minima de plata pentru 2013,pana acum,este de 232 lei/luna Numai bine!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 04 Feb. 2013
Buna seara, Potrivit art. 3 al Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, contract de asigurare socială este contractul încheiat voluntar între persoane fizice şi casele teritoriale de pensii în scopul asigurării în sistemul public de pensii. Contractul de asigurare socială poate fi reziliat la iniţiativa oricăreia dintre părţi, conform clauzelor prevăzute în contract. În cazul rezilierii contractului de asigurare socială, contribuţiile de asigurări sociale achitate nu se restituie, iar stagiul de cotizare realizat se valorifică la stabilirea dreptului de pensie. Contractul de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (2) se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii cu contract de asigurare o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia. Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare sociala. Contribuţia de asigurări sociale se datorează de la data încheierii contractului de asigurare socială, asiguraţii în baza unui contract de asigurare datorând integral cota de contribuţie de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor normale de muncă, stabilită prin lege. Începând cu data de 01 ianuarie 2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 294/2011 a bugetului de asigurări sociale de stat pe anul 2012, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socialǎ este de 741 lei (35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale), iar nivelul maxim de 10.585 lei . Contribuţia de asigurări sociale, în procent de 31,3%, se datorează de la data încheierii contractului de asigurare socială, contribuţia lunară aferentă nivelul minim al venitului lunar asigurat fiind în sumă de 232 lei. Plata contribuţiei de asigurări sociale se face lunar de către asiguraţii în baza unui contract de asigurare sau plata poate fi făcută, în numele lor, de către orice altă persoană, în contul casei teritoriale de pensii la care sunt asiguraţi, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x