Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Calcul TVA de recuperat stoc marfa

Buna ziua,

in luna decembrie 2014 am devenit platitor de TVA, va rog sa-mi comunicati cum se stabileste tva de plata? Se calculeaza TVA de recuperat la stocul de marfa existent la sfarsitul lunii noiembrie sau doar la marfa achizitionata in luna decembrie?

Multumesc.

2 raspunsuri


la 18 Feb. 2015
Din momentul inregistrarii ca societate platitoare de TVA aveti dreptul sa colectati si sa deduceti taxa. Pentru perioada anterioara, TVA nu este deductibila.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 1 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 21 Feb. 2015
Inregistrare ajustare TVA aferenta stocurilor si activelor ca urmare a inregistrarii ca platitor de TVA 4426 = 3xx, 2xx Pentru marfa din stoc: Achizitiile au fost efectuate in perioada in care societatea nu a fost inregistrata ca platitor de TVA prin urmare, costul de achizitie cuprinde si TVA facturat de furnizor. Determinare TVA din valoarea contabila a stocurilor (Valoare stoc (inclusiv TVA) /1,24) x 24% Inregistrare in contabilitate a TVA calculata prin scaderea valorii stocului cu valoarea TVA ce a fost inclus initial 4426 = 371 TVA deductibila Marfuri In cazul in care marfa este evidentiata in contabilitate la pretul cu amanuntul se inregistreaza si TVA aferenta pretului de achizitie si adaosului comercial 371 = 4428 Marfuri TVA neexigibila Ca urmare a inregistrarii ca platitor de TVA, pretul de vanzare va creste cu valoarea TVA aferenta adaosului comercial.
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x