Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Plata CAS pentru dividende primite de la o societate

1. Am citit intr-un ziar ca pensionarii care primesc dividende de la o societate, trebuie sa plateasca CAS pentru acestea, pana la 25 ianuarie. Sotia mea, care este pensionara, a mostenit niste actiuni la o societate, de la care a primit dividende in 2012, dupa ce a transcris pe numele ei acele actiuni. Trebuie sa platesca CAS, si unde?

2. Tot in acel ziar scria ca daca un pensionar a vandut un apartament in 2008 si nu a platit CAS pe aceasta vanzare, acuma va trebui sa plateasca zeci de mii de lei. In 2008, eu am vandul apartamentul mostenit de la parintii mei, in urma decesului acestora. In momentul vanzarii nu eram pensionar, lucram. Trebuia sa platesc CAS?

Va multumesc.
Adaugata in   ANAF si MFP

1 raspuns


la 16 Ian. 2013
Conform ART. 296^27 din Codul fiscal contribuþia de asigurãri sociale de sãnãtate se datoreazã ºi de cãtre persoanele care realizeazã venituri din: a) cedarea folosinþei bunurilor; b) investiþii; c) premii ºi câºtiguri din jocuri de noroc; d) operaþiunea de fiducie, potrivit titlului III; e) alte surse, astfel cum sunt prevãzute la art. 78. Persoanele care nu realizeazã într-un an fiscal venituri de natura celor menþionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaþiilor de ºomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum ºi venituri de natura celor menþionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) ºi h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) ºi din asocierile fãrã personalitate juridicã prevãzute la art. 13 lit. e) au obligaþia plãþii contribuþiei de asigurãri sociale de sãnãtate asupra veniturilor prevãzute la alin. (1). Persoanele care realizeazã într-un an fiscal venituri de natura celor menþionate la alin. (1) plãtesc contribuþia asupra tuturor acestor venituri. Baza lunarã de calcul al contribuþiei de asigurãri sociale de sãnãtate nu poate fi mai micã decât un salariu de bazã minim brut pe þarã.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x