Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

pfa poate beneficia si de pensie anticipata partial

Revin la intrebarea din 26 martie 2018.Eu primesc pensia anticipata partial,dar am si un pfa.Ce venituri trebuie sa am la sfirsitul anului din activitatea pfa pentru a nu pierde banii ce reprezinta pensia anticipata partial.Este vorba din cite stiu de citeva salarii minime brute sau medii brute,dar nu stiu exact ce si cat?

4 raspunsuri


la 27 Mar. 2018
Daca beneficiati de pensie anticipata partial, se considera ca plafon, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, pentru persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 29 Mar. 2018
Conform art. 118 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari: a) pensionarii pentru limita de varsta; b) nevazatorii; c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate; d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b). Astfel cum se poate observa, pensionarii anticipat nu se regasesc printre categoriile de pensionari care pot cumula pensia cu veniturile pentru care asigurarea este obligatorie, cum este cazul veniturilor din salarii. Potrivit art. 114 alin. (1) lit. b) din acelasi act normativ, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 29 Mar. 2018
Cu alte cuvinte, trebuia sistata plata pensiei sau inchis PFA-ul
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 29 Mar. 2018
MODIFICAT DE LEGEA 217/2017 ! Scuze pentru eroare... Conform art. 118 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari: a) pensionarii pentru limita de varsta; b) nevazatorii; c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate; d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b). Astfel cum se poate observa, pensionarii anticipat nu se regasesc printre categoriile de pensionari care pot cumula pensia cu veniturile pentru care asigurarea este obligatorie, cum este cazul veniturilor din salarii. Potrivit art. 114 alin. (1) lit. b) din acelasi act normativ, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x