Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Pensie anticipata si apoi infiintare PFA, alte venituri


Ref. Pensie anticipată și apoi inființare PFA, funcționarii de la FISC mi-au spus că și în primul an de funcționare se poate activa în regim de contabilitate simplă, fără obligativitatea declarării unui venit estimat și fără sistarea pensiei - având venitul anual mai mic de 4xvenitul mediu pe economie (deci nu se opresc asigurările CAS pentru aceste venituri).
Vă rog să-mi confirmați/infirmați acest lucru.

În plus, o persoană în situația de mai sus având și alte venituri ca mai jos, : ce taxe și impozite trebuie să plătească: CAS, CASS, impozit pe venit?
1. venituri personale din dobânzi + randamente bancare (prin bănci - fondurile ce gestionează obligațiuni și acțiuni de stat și corporatiste) + dividente la SIF-uri +/eventual premii personale
2. și sponsorizări- pe PFA

Vreunul dintre veniturile de mai sus determină sistarea pensiei?

Cu multe mulțumiri

5 raspunsuri


la 19 Nov. 2014
Activarea ca PFA nu are nici o legatura cu sistarea pensiei, pensia fiind calculata in functie de contributiile depuse in timpul activitatii. Ca PFA aveti obligativitatea sa tineti contabilitatea in partida simpla, urmand ca veniturile declarate sa se impoziteze cu cota de 16%, si CASS 5.5%. Declaratia estimativa se depune anticipat pentru anul in curs urmand ca platile sa se faca esalonat, respectiv trimestrial. In cazul veniturilor din alte surse, pentru o persoana fizica, acestea au regim de retinere la sursa urmand ca platitorul sa le declare anual cu formularul 205. Sponsorizarea este deductibila in limitele si conditiile plafonului specificat in Codul fiscal, urmand a fi facuta doar in scopurile specificate in lege
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 19 Nov. 2014
Mulțumesc. Pensia anticipată nu este compatibilă cu alte activități de natura salariala sau PFA, cu anumite excepții: una fiind ca pensionarul anticipat să fie PFA dar cu venituri anuale mai mici decât 4 x venitul mediu pe economie.În cazul unor venituri mai mari se suspendă pensia. Dar, doresc să fiu PFA cu contabilitate in timp real=partidă simplă, ceea ce cred că nu impune declarații estimative! Așa să fie oare? Rog răspundeți având în vedere cele de mai sus. Mulțumesc frumos!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 19 Nov. 2014
In cazul persoanelor fizice autorizate care obtin venituri din profesii libere, cu caracter profesional de catre: medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, consultanti de plasament in valori mobiliare, auditori financiari, consultanti fiscali, si alte persoane fizice cu profesii reglementate, desfasurate in mod independent, calcularea impozitului se va face in sistem real. Pentru aceste persoane care au acest mod de calcul este o obligatie declararea estimativa a veniturilor cu formularul 220.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 19 Nov. 2014
" Pentru aceste persoane care au acest mod de calcul este o obligatie declararea estimativa a veniturilor cu formularul 220." Să privim și altfel lucrurile: 1. în primul an de activitate este obligatorie declararea unui venit estimativ, chiar in cazul contabilității în partidă simplă? 2. Valoarea acestei declarații poate fi mai mică decât 4xvenitul med pe economie?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 19 Nov. 2014
In primul an de activitate formularul 220 este o obligatie, din al doilea an nu se depune daca veniturile realizate in anul anterior au o abatere mai mica de 20%, altfel declaratia se depune odata cu regularizarea veniturilor prin formularul 200. Declaratia se face pe o suuma care se previzioneaza a se incasa in anul respectiv.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x