Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

O firma din Romania poate achita in valuta cu numerar pe teritoriul altei tari?

Buna ziua,

O firma din Romania doreste sa achite cu numerar suma de 8000 EUR pe teritoriul Germaniei, pentru achizitia unui utilaj.
Exista limitari (plafoane) pentru plata in valuta cu numerar daca aceasta plata se efectueaza pe teritoriul altei tari?


Va multumesc.
Adaugata in   ANAF si MFP

3 raspunsuri


la 27 Sep. 2015
Conform Legii 70/2015, operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar. Prevederile acestea se aplica si operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei unde se calculeaza plafoanele in functie de cursul valutar din data efectuarii platilor. Plata numerar in valuta poate fi efectuata doar in cazul deplasarii angajatilor, pentru cheltuieli de cazare, masa, transport, diverse, nu si in cazul achizitiilor de mijloace fixe care se incadreaza in categoria tranzactiilor intracomunitare.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 29 Sep. 2015
In baza Legii 70/2015, plafoanele maxime impuse platilor in numerar sunt pentru platile efectuate PE TERITORIUL ROMANIEI. A se vedea art. 1 alin. 3 din aceasta lege care prevede ca: (3) Prevederile prezentului capitol se aplică şi operaţiunilor de încasări şi plăţi în valută efectuate pe teritoriul României. Inteleg astfel, ca limitarea legala nu este aplicabila platilor in Germania. Niciunde in lege nu se specifica faptul ca doar cazarea poate fi achitata in numerar. In plus, in categoria achizitiilor intracomunitare intra si cazarea, transportul, etc. achizitionate din UE.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 30 Sep. 2015
Pentru a putea plati numerar pe teritoriul altui stat, angajatul trebuie sa incaseze prin caserie un avans spre decontare pentru deplasarea externa, care se supune plafonului de casa si are ca obiect achitarea cheltuielilor de deplasare, nu achizitionarea de mijloace fixe.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x