Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Implicatii servicii freelanceri

O societate cu CAEN de realizare a software-ului doreste sa foloseasca serviciile prestate de niste programatori freelanceri (de pe diverse site-uri de freelanceri, in special de pe Elance/oDesk; acesti programatori fiind din diferite zone ale lumii. Informativ: Elance/Odesk sunt platforme online care gasesc clienti freelancerilor in schimbul unui comision. Efectiv Elance face factura clientului pe suma totala iar freelancerului i se vireaza suma mai putin comisionul. Nu exista o relatie contractuala directa intre freelanceri si clienti (freelancerii nu emit factura catre clienti ci platforma Elance/Odesk.

1. La sumele achitate pe Elance/oDesk ar trebui sa platesc 16% impozit (pentru veniturile obtinute din Romania de nerezidenti)? Nu exista informatii legate de forma de organizare a freelancer-ului ? daca plateste sau nu impozit pt serviciile prestate pe Elance.
2. Pentru a putea inregistra aceste plati ca si cheltuieli deductibile ar fi obligatorie existenta unui contract intre SRL-ul meu si Elance/oDesk (de regula nu se ofera, ci doar niste simple facturi in care apare scris: programatorul X?tarif orar?numar ore lucrate?total platit)??
3. Ar trebui sa prezint diferite documente justificative din care sa reiasa necesitatea acestor servicii si care sa dovedeasca faptul ca munca a fost prestata intr-adevar?
4. Avand in vedere ca factura este emisa de catre Elance (sediul in SUA), nu ar trebui inscrisa societate in Registrul Operatorilor Intracomunitari dar mai sunt alte aspecte legale de luat in considerare?

Multumesc!
Adaugata in   ANAF si MFP

4 raspunsuri


la 08 Iul. 2015
In cazul apelarii la servicii extracomunitare online, impozitul se achita de firma care beneficiaza de aceste servicii, deci firma romana, conform codului fiscal daca nu este prezentat un certificat de rezidenta fiscala prin care sa se arate ca furnizorul achita taxele in statul respectiv. Pentru respectarea legislatiei romane trebuie sa aveti un contract de presteri servicii cu firma straina care va pune la dispozitie serviciile it, pe care-l puteti concepe si trimite pe email daca prin accesarea siteului nu aveti o forma de acceptare a termenilor si conditiilor impuse de furnizor, care poate avea forma contractuala. Prestatia facturata de firma straina are o valoare si justificarea acesteia prin numarul de ore prestat de colaborator, dar va trebui sa aveti si efectele prestatiei, pentru care ar fi mai bina sa faceti un dosar cu realizarile respective.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 08 Iul. 2015
Multumesc mult. Serviciile IT sunt prestate de catre persoane fizice despre care nu prea am informatii neavand cu relatie directa cu acestia. Platforma Elance intocmeste factura pt societatea mea si prin care achit suma aferenta serviciilor, aceasta ocupandu-se mai departe de virarea sumei catre persoana care a prestat munca. Desi Elance intocmeste factura pe suma totala, presupun ca aceasta plateste vreun impozit numai pe comisionul retinut si nu pe suma integrala, situatie in care nu am certitudinea ca persoana fizica/freelancer-ul suporta ceva pt veniturile sale, neavand vreun contract cu aceasta. Certificat de rezidenta fiscala e improbabil de obtinut de la Elance deoarece in situatia acesta ar trebui sa furnizeze tuturor clientilor din intreaga lume. Contract nu se intocmeste dar sunt prevazuti ceva termeni si conditii pe site-ul acestora in momentul in care incepe o coloborare, care spuneti ca ar putea " imbraca" forma contractuala?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 08 Iul. 2015
Pentru serviciile it este greu de stabilit locul efectuarii serviciului, acestea fiind constituite in zone unde nu se achita taxe, de aceea impozitarea se face la beneficiar, altfel aveti nevoie de certificatul de rezidenta fiscala. Nu aveti obligatie contratuala fata de colaboratorii platformei, pentru ca nu aveti o legatura directa, avand factura pentru prestatii prin platforma.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 29 Iul. 2015
Certificatul de rezidenta fiscala se prezinta in momentul realizarii venitului de catre nerezident? Exista posibilitatea de a solicita/verifica anticipat daca partenerul din SUA are rezidenta fiscala in scopul stabilirii rentabilitatii tranzactiei inainte de a fi efectuata? Daca nu este prezentat acest certificat, se presupune ca societatea mea este obligata atat la plata impozitului de 16% cat si TVA-ul aferent (soc. este inreg. in scopuri de tva doar pt operatiuni intracomunitare)? Legat de modul de calcul al impozitului, acesta se calculeaza prin procedeul sutei majorate sau din suma stabilita cu partenerul i se vireaza doar diferenta si restul la bugetul de stat? Se mentioneaza in contract aceste aspecte de regula? Multumesc.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x