Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Mijloace fixe in conservare

Am urmatoarea situatie: o parte din imobilizarile pe care le detine societatea au fost conservate pe perioada iernii 5 luni/an timp de 3 ani
Amortizarea nu a fost recalculata la punerea in functiune a imobilizarilor respective si am ajuns in situatia in care unele dintre ele ar fi trebuit sa-si termine perioada de amortizare inca din 2011 si pe parcursul anului 2012.
Ce solutie as avea sa corectez aceasta greseala fara a trece valoarea reziduala pe cheltuiala nedeductibila?

2 raspunsuri


la 11 Feb. 2013
Buna ziua, Conform pct. 110 alin. 3-5 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin OMFP 3055/2009, in functie de politica contabila adoptata, pentru mijloacele fixe in conservare (neutilizate): " Amortizarea cap. 110 (1) Amortizarea se stabileşte prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a imobilizărilor. (2) Amortizarea imobilizărilor corporale se calculează începând cu luna următoare punerii în funcţiune şi până la recuperarea integrală a valorii lor de intrare. La stabilirea amortizării imobilizărilor corporale sunt avute în vedere duratele de utilizare economică şi condiţiile de utilizare a acestora. (3) În cazul în care imobilizările corporale sunt trecute în conservare, în funcţie de politica contabilă adoptată, entitatea înregistrează în contabilitate o cheltuială cu amortizarea sau o cheltuială corespunzătoare ajustării pentru deprecierea constatată. (4) O modificare semnificativă a condiţiilor de utilizare sau învechirea unei imobilizări corporale poate justifica revizuirea duratei de amortizare. De asemenea, în cazul în care imobilizările corporale sunt trecute în conservare, folosirea lor fiind întreruptă pe o perioadă îndelungată, poate fi justificată revizuirea duratei de amortizare. (5) În cazuri excepţionale, inclusiv în situaţia prevăzută la pct. 121 alin. (3) din prezentele reglementări, durata de amortizare stabilită iniţial se poate modifica, această reestimare conducând la o nouă cheltuială cu amortizarea pe perioada rămasă de utilizare." Referitor la mijloacele fixe puse in conservare, conform Pct. 70 indice 2 din Normele metodologice date in aplicarea Titlului II din Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile ulterioare, recuperarea valorii fiscale ramase neamortizate se face incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune, prin recalcularea cotei de amortizare in raport cu durata ramasa de utilizare. Prin urmare, in perioada de neutilizare temporara nu se calculeaza amortizare fiscala incepand cu luna urmatoare datei inceperii perioadei de neutilizare. In cazul in care conservarea are loc pentru o perioada indelungata, ca in cazul dumneavoastra, este justificata revizuirea duratei de amortizare, asta presupunand o noua cheltuiala cu amortizarea pe perioada ramasa de utilizare. La repunerea in functiune a mijlocului fix, este permisa recuperarea valorii ramase neamortizate pe durata de utilizare ramasa.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 11 Feb. 2013
Revizuirea perioadei de amortizare presupune ca, de la terminarea amortizarii prevazute initial, sa mai dau o perioada utila de viata a mijlocului fix de inca 1an (de exemplu), perioada in care aceasta amortizare va fi nedeductibila (amortizare contabila) ? Sau va fi deductibila?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x