Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Monografie contabila pentru leasing financiar

Un SRL platitor de TVA cumpara un autoturism nou prin leasing financiar.Autoturismul va fi folosit in interesul societatii.Va rog sa-mi spuneti daca poate sa deduca integral TVA-ul?
Multumesc ptr ajutor.
Adaugata in   TVA

3 raspunsuri


la 31 Mai. 2014
Deducerea TVA pentru achizitia unui autoturism in leasing se face in functie de gradul de utilizare in interesul activitatii societatii. Potrivit prevederilor din Normele metodologice, utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti sau furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto. Toate acestea sunt in obligatia persoanei impozabile sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii, conform spetei din Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-268/83 D.A. Rompelman si E.A. Rompelman - Van Deelen impotriva Minister de Finante. In vederea exercitarii dreptului de deducere a taxei orice persoana impozabila trebuie sa detina documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei si sa intocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs. Astfel in conditiile in care se deplaseaza cu autoturismul numai in interesul societatii si demonstrati cu documente si foi de parcurs, TVA este deductibila 100%. Se considera ca un vehicul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 145 indice 1 alin. 1 din Codul fiscal, in situatia in care, pe langa utilizarea in scopul activitatii economice, vehiculul este utilizat ocazional sau de o maniera continua si pentru uz personal. Daca vehiculul este utilizat atat pentru activitatea economica, cat si pentru uz personal, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si a taxei aferente cheltuielilor legate de acesta. Persoana impozabila care aplica deducerea limitata de 50% nu trebuie sa faca dovada utilizarii vehiculului in scopul activitatii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs prevazute la alin. 2.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 31 Mai. 2014
Referitor la deductibilitatea cheltuielilor privind autoturismele si a TVA aferenta , Art.21 alin. (4) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal prevede: "Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile: t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situaţiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii: 1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat; 2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii; 3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie; 4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi; 5. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial. Cheltuielile care intră sub incidenţa acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea. " Prin urmare, in cazul d-voastra daca autoturismul va fi folosit integral in interesul societatii, incadrandu-va in prevederile mentionate mai sus privind conditiile de utilizare, atunci cheltuielile privind rata de leasing financiar si TVA aferenta sunt deductibile integral.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 02 Iun. 2014
Avand in vedere ca autoturismul achizitionat in leasing, va fi destinat doar pentru desfasurarea activitatii societatii dvs. ,deduceti integral TVA-ul si ratele aferente. In vederea exercitarii dreptului de deducere a cheltuielilor si a TVA -ului trebuie sa detineti documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei si sa intocmiti foile de parcurs si ordinal de deplasare.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x