Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Prescriptie dividende - inregistrari contabile

O societate are, la preluare, dividende de plata in ct. 457 aferente anului 2009, conform AGA 05.05.2010.

Se prescriu aceste dividende neridicate? Se prescriu dividendele inregistrate eronat in termen de 3 ani de la AGA? Ce inregistrari contabile trebuie facute in cazul in care acestea s-au prescris deja.
Adaugata in   Studii de caz

1 raspuns


la 09 Mai. 2014
Ca regula generala, termenul de prescriptie a unei datorii este de 3 ani. Prescriptia nu opereaza de la sine ci trebuie invocata la prima infatisare in fata instantei. Prescriptia poate fi opusa numai de cel in folosul caruia curge, respectiv in situatia de fata, prescriptia poate fi invocata numai de catre societate, cand i se solicita dividendele. Daca societatea isi recunoaste obligatia de plata a dividendelor prin reprezentantii legali, plata dividendului este valabila chiar daca se efectueaza dupa termenul de prescriptie. In cazul in care veti efectua prescriptia dividendului, societatea va efectua inregistrarea: 457 "Dividende de plata" = 758 "Alte venituri din exploatare - analitic distinct". Acest venit este unul impozabil deoarece nu este scutit expres de impozitare de art. 20 din Codul fiscal.
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x