Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

incasare factura mai mare 5000 lei

Buna,
am emis o factura de 5600 lei.Clientul a platit ,pana acum,numerar cate 1000 lei in 3 zile diferite,astfel ca am incasat suma de 3000 lei cu 3 chitante in zile diferite.
Este corect sau dupa prima chitanta de 1000 lei era obligatorie plata restului sumei prin banca sau era obligatoriu o singura data (o singura chitanta)fix 5000 lei si restul prin banca sau pana la concurenta sumei de 5000 lei pot fi mai multe chitante de incasare si restul prin banca?
Multumesc mult.
Adaugata in   Studii de caz

5 raspunsuri


la 13 Oct. 2014
In coformitate cu reglementarile privind platile cu numerar plafonul incasarii de la o persoana juridica pentru o factura este de maxim 5000 lei neavand posibilitatea fragmentarii platilor. In concluzie, nu este poasibil sa incasati numerar cu trei chitante aceeasi factura, legal fiind acceptata doar una diferenta urmand sa fie achitata prin banca. In prezent, plafoanele zilnice pentru platile in numerar intre persoanele juridice sunt instituite prin OUG 15/1996 privind astfel: - 10.000 lei/zi plafonul de plati numerar catre persoane juridice - 5.000 lei/zi plafonul de plata numerar catre acelasi furnizor - 10.000 lei/zi plafonul de plata numerar in cazul platilor catre magazine Cash&Carry Nu exista limitari legale pentru urmatoarele operatiuni cu numerar: -incasari si plati efectuate de alţi operatori economici decat persoanele juridice, respectiv, liber profesionisti, persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale, intreprinderi individuale si alte entitati fara personalitate juridica -incasari si plati derulate intre operatorii economici si persoanele fizice, reprezentand contravaloarea livrarii de bunuri si prestarii de servicii, dividende, cesiuni de creante, imprumuturi si alte forme de finantare -incasari si plati derulate intre persoanele fizice, reprezentand contravaloarea vanzarii de bunuri sau drepturi, imprumuturi, etc. OUG 15/1996 stabileste amenzi contraventionale de la 5000 la 10000 lei in cazul in care o persoana juridica plateste in numerar altei persoane juridice sume ce depasesc plafonul de 5000 lei/zi, sau depaseste plafonul total de plati zilnice catre persoane juridice de 10000 lei.
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 13 Oct. 2014
Asadar,e valabila doar prima chitanta de 1000 lei (nu era obligatoriu sa fie in suma de 5000 lei) dar furnizorul mi-a platit eu am incasat.In cazul acesta cine este pasibil de pedeapsa ? Sa inteleg ca furnizorul ptr.ca a facut aceste plati ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 13 Oct. 2014
Valabila este doar prima chitanta incasata numerar legal, celelalte va pun in situatie sanctionabila. daca aveti posibilitatea anularii chitantelor si eliberarii uneia singure pentru toata suma incasata numerar rezolvati problema, daca nu, va trebui sa reglati prin banca
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 13 Oct. 2014
Conform normelor: Persoanele juridice pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 5.000 lei catre furnizorii de bunuri si servicii astfel: 5.000 lei în numerar, suma care depaseste acest plafon putând fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar. Acest paragraf vreau sa-l clarific: se poate intelege ca 5000 lei in numerar pot fi achitati ori printr-o singura chitanta de 5000 lei ori prin mai multe chitante la aceeasi factura, pana la atingerea plafonului de 5000 lei ingaduit numerar...ptr.ca nu se specifica altfel, iar ce depaseste ...prin banca.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 14 Oct. 2014
Mai este o conditie ca se poate plati numerar doar o data pentru o factura, plata neputand fi fragmentata decat in cazul viramentului bancar
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x