Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Plati efectuate de persoana fizica in contul firmei la alta banca.

Buna ziua . Am urmatoarea situatie ;
La anumite intervale ,2-3 zile am chitante de depunere numerar (7000, 14000 lei) de catre un angajat la o banca diferita de cea la care are firma contul deschis pentru a achita facturi achizitie marfuri . Pe chitanta sunt specificate : deponentul, (persoana fizica) ,furnizorul ,factura, suma in contul firmei pltitoare xxx.
Sunt legale aceste tranzactii, cum inregistrez ?
Multumesc.

4 raspunsuri


la 10 Iul. 2014
Din punctul de vedere al firmei nu aveti cum sa le inregistrati, achizitiile sunt facute in nume propriu de persoana fizica, la fel si plata. Nu exista legatura intre produse si firma, deci tranzactiile sunt ilegale, introducerea in gestiunea firmei fiind fara a putea deduce cheltuiala, ca un plus de inventar, acelasi lucru fiind si pentru TVA.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 10 Iul. 2014
Poate nu am fost eu destul de clara in detalii: -am factura de intrare cu marfa pe firma , -plata facturii este efectuata prin depunerea la ghiseu a sumei respective dar pe chitanta este trecut numele angajatului care face depunerea , factura respectiva, si specificat : in contul firmei care a achizitionat marfa. - banca la care se face plata nu apartine cumparatorului este banca unde are cont furnizorul respectiv.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 10 Iul. 2014
Oricum nu este inregistrabila tranzactia. Conform reglementarilor contabile aveti posibilitatea platii numerar de catre firma cu obtinerea chitantei sau prin virament, nu este mentionata alta varianta, aceasta poate fi interpretata ca actiune evazionista. Chiar si in aceste conditii, in opinia mea, contabilul trebuie sa-si asume raspunderea pentru niste tranzactii obscure, sa faca mai multe operatii decat plata in sine, complicand situatia printr-o creditare sau altceva, cand situatia poate fi simpla, clara si conform prevederilor legale.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 1 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 15 Iul. 2014
Da . 401/5311 - 7000 respectiv 401/5311 14000 extras din og15/1996 c) plati către persoane juridice în limita unui plafon zilnic maxim de 100.000.000 lei, plăţile către o singura persoana juridică fiind admise în limita unui plafon zilnic în suma de 50.000.000 lei. Sunt interzise plăţile fragmentate în NUMERAR către furnizorii de bunuri şi servicii, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 50.000.000 lei. Se admit plati către o singura persoana juridică în limita unui plafon zilnic în numerar în suma de 100.000.000 lei, în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către astfel de magazine, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 100.000.000 lei. (3) De la prevederile alin. 2 lit. c) sunt exceptate următoarele operaţiuni: - depunerile în conturile persoanelor juridice, deschise la societăţile comerciale bancare, care pot fi făcute şi de alte persoane juridice, neplafonat;
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x