Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

monografie contabila la contul 1068

Buna seara.
V-as ruga tare mult pentru o monografie contabila in cazul folosirii contului 1068 pentru acoparirea unor pierderi precedente.
Va multumesc tare mult.
Adaugata in   Monografii contabile

1 raspuns


la 27 Mai. 2014
Ordinul 3055/2009 prevede la Art.248 (...) urmatoarele: "(5) Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 „ Repartizarea profitului” = 106 „ Rezerve”. Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 „ Rezultatul reportat”, de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii. (6) Inchiderea conturilor 121 „ Profit sau pierdere” si 129 „ Repartizarea profitului” se efectueaza la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale. Ca urmare, cele doua conturi apar cu soldurile corespunzatoare, in bilantul intocmit pentru exercitiul financiar la care se refera situatiile financiare anuale. (7) In contul 117 „ Rezultatul reportat” se evidentiaza distinct rezultatul reportat provenit din preluarea la inceputul exercitiului financiar curent, a rezultatului din contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent, precum si rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile.”" Dupa inchiderea exercitiului financiar si stabilirea profitului aferent se pot face urmatoarele inregistrari: 129 = 1068 „Repartizarea profitului” „ Alte rezerve” In conformitate cu art. 248 alin.(6), conturile 121 si 129 vor ramane cu soldurile corespunzatoare la sfarsitul anului , urmand a fi inchise la inceputul anului urmator: 121 = 129 „Profit sau pierdere” „Repartizarea profitului” De asemenea, in cazul in care mai avem profit nerepartizat: 121 = 117 „Profit sau pierdere” „ Rezultatul reportat” In anul urmator este nevoie de o noua Hotarare AGA care sa decida repartizarea rezultatului aferent anului precedent si acoperirea pierderilor din anii precedenti in baza contului 1068, cu mentiunea ca in prealabil s-a constituit rezerva minima legala. Astfel, acoperirea pierderilor din anii precedenti se va efectua la data noii Hotarari AGA din anul urmator care va insoti situatiile financiare aferente anului precedent: 1068 = 117 „Alte rezerve” „ Rezultat reportat”
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x