Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Acordare imprumut in valuta cu incasari in lei !!!

Buna ziua,

Care sunt inregistrarile contabile atat in LEI cat si in USD, aferente informatiilor de mai jos, in cazul in care se care acorda clientilor imprumuturi in USD cu decontarea in LEI, iar in contracte la sectiunea ?Plati? scrie ca:
a) Imprumutul, rata dobanzii, ratele scadente si comisioanele vor fi calculate in USD.
b) Toate varsamintele, se efectueaza de catre client in lei, la termenele stabilite in contract, la cursul de schimb LEU/USD al BNR valabil la data efectuarii platii.
c) In cazul in care intre data efectuarii platii de catre client si data a scadentei platilor apar eventuale diferente de curs valutar in defavoarea celui care acorda creditul, clientul se obliga in mod expres sa plateasca aceste diferente.

INFORMATII RATA CREDIT:
Data scadenta conform grafic: 26.01.2015
Curs valutar $ din ziua scadenta: 3.998
Suma in $ la scadenta: 11,925.57 USD
Suma in lei la scadenta: 47678.43 LEI
Data incasarii suma lei: 23.01.2015
Curs valutar $ din ziua incasarii: 3.8721
Suma in lei incasata: 46496.60 LEI

Care sunt diferentele de curs care trebuie recuperate de la client astfel incat sa fie respectate clauzele contractului, si care sunt sumele in LEI si USD care trebuie inregistrate in contabilitate aferente acestei operatiuni.

Multumesc anticipat!

3 raspunsuri


la 23 Feb. 2015
Din cele prezentate inteleg ca sunteti o societate de creditare, presupun romana, care acorda credite persoanelor romane in lei, avand ca referinta dolarul american. Societatea de creditare tine contabilitatea in moneda nationala respectiv lei, inregistrand paritatea din momentul platii. Conform contractului de creditare, clientul va face platile in lei. Pentru diferentele de curs, pozitive sau negative, fata de data acordarii creditului, se inregistreaza in contabilitate pe venituri sau cheltuieli din diferente de curs. Pentru cazul prezentat, cand clientul plateste anticipat rata la un curs de schimb mai mic, aceasta este inregistrata ca diferenta de curs fata de data acordarii creditului, nefiind relevant cursul de schimb din data scadentarului pentru ca societatea poate utiliza in acest timp banii si recupera diferenta.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 24 Feb. 2015
Buna ziua, Va multumesc si apreciez raspunsul dvs, dar inca nu m-am lamurit! Nu este vorba de o societate, ci de un ONG fara activitati economice. Care este baza legala la precizarea dvs. ca nu este relevant cursul de schimb din data scadentarului din moment ce in clauza contractului se precizeaza la pct.c): ca ''In cazul in care intre data efectuarii platii de catre client si data a scadentei platilor apar eventuale diferente de curs valutar in defavoarea celui care acorda creditul, clientul se obliga in mod expres sa plateasca aceste diferente'' Mai concret in exemplul dat avem: Am incasat mai putini lei cu 1181.83 lei fata de valoarea la scadenta, si suma de 82.54 USD mai mult decat suma datorata la scadenta. In acest caz nu mai cerem clientului sa achite si suma de 1181.83 lei???
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 25 Feb. 2015
Niciun raspuns...
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x