Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

calcul impozit pe cladiri firma

Buna ziua,
Cum se calculeaza corect impozitul asupra unei cladiri pentru o firma care trimite raportul de evaluare si declaratia rectificativa pentru data de 31.12.2013 in data lunaiunie, anul 2014. Precizez ca data la care trebuia intocmit raportul de reevaluare pentru a nu trece trei ani de la ultima reevaluare era de 31.12.2013. Nu trebuia ca firma sa trimita aceste documente la sfarsitul anului 2013 pentru ca primaria respectiva sa ia modificarile in evidenta la inceputul lunii ianuarie 2014 ? Firma este nemultumita pentru ca I s-a calculat impozitul cu 1,5 % incepand cu data de 01.07.2014, iar pana la acea data s-a aplicat cota de impozit asupra cladirii majorata cf. HCL respectiv. Mentionati, va rog articolul si alineatul din codul fiscal care stau la baza acestor calcule.
Voiam sa va mai intreb daca mai este obligatorie emiterea de catre primatie a instiinarii de plata si daca firmei respective nu trebuie sa i se mai calculeze majorari pentru neplata in termen a impozitului respectiv ? Mentionati si articolul, alineatul respective.
Va multumesc !

1 raspuns


la 19 Feb. 2015
Baza legala pentru teren este Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Titlul IX, art 256-art. 260 iar pentru cladiri, Titlul IX, art. 249-art. 255. Pentru o persoana juridica, cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,5% inclusiv, asupra valorii de inventar a cladirii. In cazul unei cladiri a carei valoare a fost recuperata integral pe calea amortizarii, valoarea impozabila se reduce cu 15%. In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local intre 5% si 10% si se aplica la valoarea de inventar a cladirii inregistrata in contabilitatea persoanelor juridice, pana la sfarsitul lunii in care s-a efectuat prima reevaluare. Fac exceptie cladirile care au fost amortizate potrivit legii, in cazul carora cota impozitului pe cladiri este cea prevazuta la alin. (2). Calcularea incepe din momentul in care se face evaluarea si se prezinta documentele la administratia locala.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x